Jeziora Plitwickie od kuchni

Piękne skaliste wybrzeża, krystalicznie czysta woda, niezwykłe wschody i zachody słońca nad Morzem Adriatyckim, to tylko kilka atrakcji jakie oferuje Chorwacja. Choć większość turystów wybiera się na nadmorski skrawek tego kraju, to jednak warto zagłębić się w jego kontynentalną część, gdzie swoją urodą zachwycają Jeziora Plitwickie oraz odmienna kuchnia chorwacka.

1

Chorwacja skrywa wiele różnorodnych i zdumiewających krajobrazów, począwszy od śródziemnomorskich, romantycznych wybrzeży, przez niezwykle płaskie tereny równinne, skończywszy na zjawiskowych obszarach górskich wchodzących w skład Gór Dynarskich. Podobnie jest z kuchnią chorwacką, która odzwierciedla wpływy innych kultur oraz zróżnicowanie geograficzne i klimatyczne tego kraju. Jeziora Plitwickie to zakątek Chorwacji, w którym panuje nieskazitelna przyroda osadzona w bajecznie rajskiej scenerii, a jedzenie podbija podniebienia najbardziej wymagających smakoszy.

2

Tam, gdzie raj dotyka ziemi

Jeziora Plitwickie położone są 200 km od urokliwego wybrzeża Morza Adriatyckiego, gdzie pośród górskich i leśnych terenów ukrytych jest 16 jezior kaskadowych, położonych jedno nad drugim. Cały urok tego miejsca tworzą liczne strumyki, potoki oraz okazałe wodospady, łącząc wszystkie jeziora znajdujące się na terenie parku. Jeziora Plitwickie to nie tylko krystalicznie czysta, zielono-błękitna woda, ale także wapienno- dolomitowe skały tworzące liczne kaniony, jaskinie oraz porośnięte bujnym lasem góry. Największym wodospadem jest Vieliki Slap, wznoszący się na wysokość niemal 80 m uroczyście witając wszystkich turystów wkraczających na ich teren. Na obszarze Jezior Plitwickich turyści mogą poruszać się po uroczych, drewnianych kładkach, unoszących się tuż nad zjawiskową wodą. Nie bez powodu w 1949 roku został utworzony park narodowy, który w 1979 roku znalazł się na liście Światowego Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO.

Tętniące życiem akwarium

Krystalicznie czysta woda oraz białe dno powstałe w wyniku osadzania się wapienia powodują, że jeziora są niezwykle przejrzyste. Nie sposób nie zauważyć jakie gatunki ryb żyją w tutejszych wodach. Podczas zwiedzania Jezior Plitwickich najczęściej towarzyszą nam strzeble potokowe, troć wędrowna, czy też pstrąg potokowy, które ławicami pływają wzdłuż brzegów i pomostów, tworząc swoistego rodzaju tropikalne akwarium. Po długiej wędrówce po parku, warto wejść do pobliskich restauracji, gdzie serwowane są pyszne dania regionalne.

Rarytasy kuchni regionalnej

Jeziora Plitwickie zachwycają nie tylko pięknem, ale i smakiem. Im dalej od wybrzeża tym zaznacza się mniejszy wpływ kuchni śródziemnomorskiej, a potrawy są bardziej treściwe i kaloryczne. Głównym składnikiem kuchni w tym regionie jest kukurydza, mleko oraz mięso. Z mleka produkowane są pyszne sery podawane z suszonym mięsem. W regionie tym króluje jagnięcina, a zimą mięso występuje w formie suszonej serwowane z kiszoną kapustą lub grochem. Prawdziwym rarytasem chorwackiej kuchni są kiełbaski wieprzowo- wołowe cevapcici podawane z lekko pikantną pastą warzywną z papryki i bakłażana, tzw. ajvar oraz chlebem pita. Na deser serwowane jest lane ciasto, uštipci, podsmażane na gorącym oleju z pewnością dopełni głębi smaku tego niezwykłego regionu Chorwacji. Jeśli chcielibyście znaleźć kawałek Chorwacji w waszej kuchni zapraszamy na bloga Kulinarne Podróże, którego autorką jest Natalia Rusinowska, która i tym razem w ramach naszego cyklu “Europa od kuchni” przygotowała dla nas przepyszne chorwackie danie. Pamiętajcie również, że zawsze chorwackich przysmaków można spróbować na miejscu. W tym celu należy znaleźć wolną chwilę i zdecydować się na zakup biletów lotniczych.

DSC_1579.psd

 

DSC_1587

DSC_1596

autorką zdjęć jest Natalia Rusinowska

Leave a comment