Hiszpania nie zawsze gorąca

Po kulinarnych podróżach po Francji, powoli przenosimy się do gorącej Hiszpanii. Kilka słów na temat kuchni tego kraju znajdziecie w poprzednim wpisie, a dziś powoli przechodzimy do konkretów. Dzięki Natalii Rusinowskiej, autorce bloga Kulinarne Podróże, z którą nie raz mieliśmy już szansę przeżyć kulinarne uniesienia  🙂 serwujemy pierwsze danie.

Tym razem  Natalia  przygotowała hiszpańskie GAZPACHO. To, że będzie pysznie nie mamy żadnych wątpliwości. Zresztą sami zobaczcie…

Gazpacho to hiszpańska zupa, wywodząca się z Andaluzji, czyli terenów południowej Hiszpanii. Stolicą Andaluzji jest Sewilla, a ta z kolei stanowi stolicę flamenco oraz corriady (nie zapominajcie o tym przy okazji wakacji w tej części Hiszpanii). W Andaluzji znajduje się również wybrzeże słońca, czyli Costa del Sol, skąd już niedaleko o afrykańskiego Maroka. Ponoć stojąc nad brzegiem morza przy dobrej pogodzie widać brzegi afrykańskiego lądu (kto był ten wie…). W Andaluzji zajęcie znajdą również fani sportów zimowych. Swoimi atrakcjami kusi pasmo górskie Sierra Nevada w Górach Betyckich.  Największe ośrodki miejskie rejonu to: Grenada, Málaga i Almería.

Niezapomniane wrażenie robi również kuchnia regionu… przede wszystkim na kupkach smakowych osób, które region odwiedzają. Wybrzeża morza bo obu stronach cieśniny Gibraltarskiej obfitują w przeróżne dobrodziejstwa. Bogactwo wód w ryby i owoce morza przenosi się na hiszpańskie stoły, gdzie morskie przysmaki skrapiane cytryną i oliwą stanowią ucztę nawet dla bardzo wybrednych podniebiebień. Oliwa to bardzo ważny składnik. Bez niej nie przyrządzimy przecież gazpacho. Ta oryginalna i idealnego w gorące dni hiszpańska wersja  „naszego chłodnika” przyrządzana w tym rejonie jest na różne sposoby. W andaluzyjskiej kuchni znajdziemy nie tylko gazpachio przygotowywane z dojrzewających w pełnym słońcu pomidorów (to musi smakować wybornie) jak choćby klasyczny chłodnik salmorejo, ale także białą odmianę tej „chłodnej zupy” ,mianowice ajo blanco, którego główne składniki stanowi czerstwy chleb, czosnek oraz… migdały, które nadają daniu niepowtarzalny i niezapomniany smak. Andaluzja to również kraina tapasów, ale o tym nieco więcej w następnym wpisie…

DSC_0164

DSC_0159

DSC_0162

Leave a comment