Crêpes Suzette. Ciąg dalszy podróży po Francji

Przyszła pora na francuskie słodkości! Do stworzenia klasycznego francuskiego deseru: “Crêpes Suzette”  zgodnie ze wskazówkami Natalii z bloga “Kulinarne Podróże” potrzebujemy:

Ciasto naleśnikowe

300 ml mleka
115 g mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
30 g roztopionego masła
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
 
Pozostałe składniki:
 
3 łyżki cukru
sok z 1/4 cytryny
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
3 łyżki masła
1 łyżka likieru pomarańczowego* (pominęłam)
3 łyżki brandy
opcjonalnie, do podania /- ale warto, komponuje się super/
2 – 3 łyżki białego sera z wiaderka (jak na sernik)
1 łyżka gęstego jogurtu lub śmietany

DSC_0417_1

Więcej wskazówek na temet tego, jak przygotować to przepyszne danie można znaleźć na blogu “Podróże kulinarne”.

Leave a comment