Tajemnice kuchni greckiej

Mówiąc o kuchni greckiej nie można zapomnieć  o greckich  mezedes (mezes), czyli przystawkach. Pośród nich znajdziemy delikatny twarożek z jogurtu, czosnku i ziół, czyli tzatziki, pastę z zapiekanego bakłażana (melitzanosalata), pastę z żółtego grochu (fava), czy sałatkę grecką. Grecy również chętnie zajadają się oliwkami, owocami morza i charakterystycznym dla nich pieczywem. Ważnym elementem jest również ser feta. Plaster sera feta i oliwki posypane ziołami i podlane oliwą z oliwek pojawia się niezwykle często. Powszechne są rónież różnorodne pasty z warzyw, które w towarzystwie szklaneczki alkoholu quzo rozcięczonego z wodą smakują wyśmienicie.  Na greckich ulicach, niemal w biegu można zjeść nie tylko  smaczne wypieki z ciasta filo, ale także opiekane kanapki, lub chlebki pitas z mięsnymi dodatkami. O greckich smakach można możnaby było mówić godzinami… oczywiście najlepiej spróbować ich na miejscu. Ich namiastkę można również zaserwować sobie we własnym domu. Jak twierdzi Natalia Rusinowska, to wcale nie jest takie trudne…  Wynik kuchennych zmagań Natalii z bloga Kulinarne Podróże widać poniżej :).

DSC_1975

DSC_1968

DSC_1972

Leave a comment