Turcja na słodko – Baclava

“Obiecałam d e s e r ?
Jest i deser! A jakże, nawet po obfitym posiłku, zawsze znajdzie się miejsce na małą słodycz 🙂
Co więcej, obiecałam deser t u r e c k i. Jest B a k l a v a. 
Turecki klasyk, ekstremalnie słodki i sycący, naprawdę pyszny. Tym słodkim, pięknym akcentem, zamykam turecką odsłonę…”

Choć Natalia robi remont kuchni nie zaprzestaje kulinarnych podróży. Tym razem czeka nas Turcja na słodko. Baklaca to deser rozpowszechniony nie tylko w kuchnii tureckiej. Na stałe zadomowił się również w ormiańskiej, bułgarskiej oraz bałkańskiej.

DSC_1022

Wikipedia podaje:

Klasyczną bakławę przygotowuje się z ciasta listkowego – zwanego niekiedy korą (bałkańska nazwa) lub ciastem filo (grecka nazwa) – przełożonego warstwami pokrojonych orzechów (włoskich lub migdałów) z cukrem lub miodem. Całość zapieka się, a następnie kroi w romby, trójkąty, kwadraty i inne formy, a następnie polewa lukrem lub syropem zrobionym z wody, cukru i soku cytrynowego. Górę posypuje się zmiażdżonymi, niesolonymi orzeszkami pistacjowymi.

Wersja Natalii przygotowana została z orzechów włoskich. Choć  deser na pierwszy rzut oka wydaje się bardzo czasochłony autorka bloga “Kulinarne podróże” zapewnia, że wcale tak nie jest. Przepis na jeden z najsmaczniejszych deserów znajdziecie tutaj.

DSC_1030 (1)

DSC_1034

Leave a comment