Kwestia (arabskiego) smaku

Kuchnia arabska to istna kombinacja smaków, kolorów i aromatów. Współczesna kuchnia państw arabskich cechuje się wielką różnorodnością wynikającą głównie z zastosowania bogactwa przypraw i ziół nadających potrawom niepowtarzalnego urozmaicenia. Dania typowe dla Tunezji, Egiptu czy Maroka zachwycą podniebienia niejednego wegetarianina, gdyż potrawy przyrządzane są głównie na bazie warzyw, kaszy kuskus i roślin strączkowych. Nie oznacza to, że Arabowie nie jedzą mięsa. Doskonale przyprawiona jagnięcina, wołowina i świeże ryby to tamtejsze specjalności. Ze względu na ograniczenia, które narzuca islam, Arabowie nie jedzą wieprzowiny tłumacząc, że pochodzi od brudnego zwierzęcia.

 

City_of_Fez

800px-Moroccan_food-09

Aby najpełniej posmakować arabskich rarytasów należy odwiedzić jedną z tradycyjnych restauracji ukrytych w uliczkach zabytkowej medyny. Najbardziej typowe i rozpoznawalne marokańskie danie to tadżin (tajine) spotykany również w pozostałych krajach arabskich. Nazwa pochodzi od stożkowego, glinianego naczynia, w którym jest przygotowywane, a składnikami potrawy są przede wszystkim duszone mięso, warzywa i ciecierzyca. Będąc w Tunezji obowiązkowo należy wypróbować brik – naleśnik z francuskiego ciasta faszerowany rozmaitym nadzieniem. Tunezja i Egipt to także idealne miejsca dla miłośników frutti di mare i przepysznych deserów. Śniadanie w Egipcie to przede wszystkim foul y taameja. Oba dania na bazie fasoli. Uniwersalność kaszy kuskus sprawia, że jest znakomitym dodatkiem lub podstawowym składnikiem większości restauracyjnych dań w każdym muzułmańskim kraju. W Tunezji natomiast trudno wyobrazić sobie potrawy bez harissy pasta z papryczek chilli, czosnku i oliwy. Jeśli chodzi o napoje, arabską specjalnością jest na pewno miętowa herbatka (określana jako berber whisky), wraz z ceremonią jej picia. Ciepły miętowy napar spożywany o każdej porze dnia i z rozmaitymi posiłkami odświeża i gasi pragnienie lepiej niż zimna woda.

Spices1

Leave a comment